Gerrit van Houten Stichting
Home
 

Gerrit van Houten Prijs 2016

Om de talentvolle schilder Gerrit van Houten (Groningen, 1866 – 1934) meer bekendheid te geven, reikt de Gerrit van Houten Stichting om de vijf jaar een prijs uit. Op 23 maart 2017 gebeurt dit voor de derde keer. De Gerrit van Houten Prijs 2016 bestaat uit een geldbedrag van € 5.000 plus een publieksprijs van € 1.000.

Voor de Gerrit van Houten Prijs hebben negen kunstkenners ieder een kunstenaar voorgedragen:

De kunstenaars hebben ieder twee à drie kunstwerken aangeleverd waaruit Leo Delfgaauw van Academie Minerva een selectie heeft gemaakt voor de tentoonstelling. Een professionele jury zal uiteindelijk bepalen wie de winnaar van de Gerrit van Houten Prijs 2016 wordt. Tegelijkertijd mag het publiek ook een stem uitbrengen om te bepalen wie de publieksprijs krijgt.

De jury van de Gerrit van Houten Prijs 2016 bestaat uit:

  • Doede Hardeman (hoofd collecties Gemeentemuseum Den Haag)
  • Sue-ann van der Zijpp (conservator moderne kunst Groninger Museum)
  • Stijn Rietman (beeldend kunstenaar, winnaar Gerrit van Houten Atelier Prijs)

De tentoonstelling ter gelegenheid van de Gerrit van Houten Prijs 2016 bestaat uit ingebracht werk van de genomineerde kunstenaars, schetsboeken van Gerrit van Houten zelf en een speciaal project van eerstejaars studenten van Academie Minerva, begeleid door Allie van Altena en Frank Lisser. De werken van de deelnemende jonge kunstenaars zijn geïnspireerd op het leven en het werk van Gerrit van Houten. Zijn onvoltooide oeuvre en tragische levensverhaal is ook in de tegenwoordige tijd aangrijpend en herkenbaar. De diversiteit van het werk naar materiaal, techniek en onderwerp reflecteert de veelzijdigheid van de eigentijdse kunst en de uniciteit van het individuele kunstenaarschap. Daarmee is de tentoonstelling op te vatten als herinnering én als hommage aan Gerrit van Houten.

De tentoonstelling 'Onvoltooid Tegenwoordig' is te zien vanaf vrijdag 10 maart t/m vrijdag 31 maart in Academie Minerva (Praediniussingel 59). De entree is gratis.

De openingstijden:
ma-do 09.00 tot 21.00 uur
vrij 08.00 tot 18.00 uur

Gerrit van Houtenprijs 2016

© 2005 Gerrit van Houten Stichting | Realisatie: iWink