Gerrit van Houten Stichting
Home
 

Gerrit van Houten Prijs 2016

Simon Schrikker

Simon Schrikker (Utrecht, 1973) studeerde van 1995-1999 aan Academie Minerva in Groningen. Hij behaalde in 2001 zijn master in de beeldende kunsten aan het Dutch Art Institute te Enschede. In 2005 won hij de publieksprijs van de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst en werd zijn werk onder andere aangekocht door het Gemeentemuseum Den Haag en de Caldic Collectie.
www.simonschrikker.nl

Simon Schrikker, z.t. (2016),  olieverf  op linnen, 80x100 cm

z.t. (2016), olieverf op linnen, 80x100 cm

Motivatie Marijke van der Woude, directeur CBK Groningen
ďHet werk van Simon Schrikker is actueel en emotioneert me. Schrikker neemt me volledig mee in zijn beweging. Zijn voelbare drive maakt dat ik heel actief ga kijken en op het puntje van mijn stoel zit. Schrikkers werk is spannend en maakt gretig: ik wil meer zien van deze kunstenaar!
Met een breed gebaar lijkt Schrikker zijn werk heel gemakkelijk op het doek te zetten, maar uiteindelijk gaat hij heel secuur te werk. Met dikke verflagen, in grote bewegingen die hij met paletmessen opbrengt, schildert hij onderwerpen zoals een buldog of inktvis. Door zijn techniek creŽert hij hierbij extra diepgang en beweging en is zijn werk erg zintuigelijk. Het is expressieve schilderkunst met figuratieve elementen uit de naaste omgeving. Schrikker en Gerrit van Houten ontmoeten elkaar in de keuze voor onderwerpen uit de naaste omgeving en de waarneming uit de zichtbare werkelijkheid. Maar op de een of andere manier weet Schrikker aan de figuratie te ontsnappen. Dat maakt zijn werk zo spannend.
Schrikker maakt gebruik van verschillende afmetingen en materialen. Hij schildert op muren en doeken en maakt soms installaties. Wat opvalt is zijn technische vaardigheid, een vaardigheid die ook vaak aan Gerrit van Houten werd toegeschreven. Schrikker is nog steeds aan het onderzoeken waar hij nieuwe doorgangen kan vinden. Ik denk dat we nog veel ontwikkeling bij hem gaan zien. Daarom draag ik hem voor, in de hoop dat hij in de komende jaren een nog breder publiek weet te bereiken.Ē

© 2005 Gerrit van Houten Stichting | Realisatie: iWink