Gerrit van Houten Stichting
Home
 

Gerrit van Houten Prijs 2016

Kim Habers

Kim Habers (Ommen, 1979) behaalde in 2007 haar bachelor Fine Art bij ArtEZ, Zwolle, en in 2009 haar MFA Fine art aan het Sandberg Institute, Amsterdam. In 2008 ontving zij de stimuleringsprijs ‘Aanzet’ van de Kunstvereniging Diepenheim. Later volgden andere prijzen en beurzen zoals in 2010 en 2013 een stipendium van het Mondriaan Fonds en in 2015 een Scholarship van het Post-Academic Institutions- Sundaymorning@EKWC – Mondriaan Fonds.
www.kimhabers.com

Kim Habers, Zonder titel (2016)

‘Zonder titel’ ( 2016), ruimtelijke tekening, inkt en lijm op papier in perspex, 62 x 84 x 10 cm

Motivatie Patty Wageman, directeur Museum De Buitenplaats Eelde
“Kim Habers neemt het tekenen als startpunt en onderzoekt de grenzen van het medium in grote installaties. Zij laat zich inspireren door de directe wereld om zich heen, die afwisselend bestaat uit natuur en stedelijke omgeving. Dit leidt tot labyrintische weefsels waarin zij het platte vlak verlaat en de kijker als Alice in Wonderland een nieuwe wereld laat ontdekken. Lijnen die zich woekerend een weg banen naar eindeloze perspectieven totdat ze zichzelf weer opheffen in een zwart vlak, kapotgesneden of volgetekend. Door te tekenen krijgt Habers – in tegenstelling tot Van Houten - grip op haar geestelijke gesteldheid en kan ze zich verhouden tot de wereld.
Ze laat zich leiden door het gebruik van andere media zonder de handeling van het tekenen uit het oog te verliezen. Zo nam ze de bovenverdieping van Museum De Buitenplaats onder handen en richtte ze zich tijdens een Artist in Residency in Drawing Centre Diepenheim op animatie.
De reden om Kim Habers voor te dragen is dat ze steeds weer in nieuwe richtingen ontwikkelt. Het talent dat bij Gerrit van Houten geen gelegenheid kreeg zich te ontplooien, is bij Kim Habers volop aanwezig. Het feit dat zij haar talent in haar eigen tempo ontwikkelt, wars van de kunstwereld, is bewonderenswaardig en verdient om gezien te worden.”

© 2005 Gerrit van Houten Stichting | Realisatie: iWink