Gerrit van Houten Stichting
Home
 

Gerrit van Houten Prijs 2016

Shertise Solano

Shertise Solano (Rotterdam, 1982) is geboren en getogen in Rotterdam en van Antilliaanse afkomst. Zij volgde de acteurs- en theatermakersopleiding aan het HKU Theater en studeerde in 2005 af. Sinds 2013 combineert ze theater met beeldende kunst. In 2015 werkte ze mee aan de expositie Embodied Spaces rondom de themaís lichaam, gender en identiteit bij Framer Framed in Amsterdam.

Shertise Solano, Still uit: Please donít let me be misunderstood, 2017

Still uit: Please donít let me be misunderstood, 2017

Motivatie Frans Wisman, particulier kunstverzamelaar
ďBij het aankopen van kunst zoín vijftig jaar lang heb ik me vrijwel altijd laten leiden door het geoefende oog van gerenommeerde galeriehouders. Zij herkennen talent en dragen zorg voor de verdere ontwikkeling. Zelf heel basaal zoín keuze maken, is andere koek. Toch denk ik dat ik met de voordracht van Shertise Solano daarin geslaagd ben.
Solano weet in haar werk verschillende culturen en uitingsvormen te binden in een persoonlijke taal. Een taal die speels is, rauw, energiek en opwindend alsof ze opgejaagd wordt door de spichtige wezens van William Kentridge en de vervreemdende lichamen van Louise Bourgeois. Haar onverschrokkenheid en opmerkelijke vrijheid doen sterk denken aan het werk van Gerrit van Houten.
Recentelijk voert het theaterwerk Solano naar levende collages. Door gebruik te maken van een mix aan media tracht ze energie te vangen en gestalte te geven. Ze wekt de indruk dat ze weigert het idee op te geven dat energieŽn geen lichamelijke vorm van zichzelf hebben. Ook haar tekeningen ademen deze sfeer: de nacht doet zijn intrede en de stad ruikt naar verschaald bier. De muziek zwelt aan en zweept mensen op. De zwarte figuren trekken je mee in een roes, ze lachen en huilen: een verleidelijk maar duister geheel.Ē

© 2005 Gerrit van Houten Stichting | Realisatie: iWink